COVID-19'a YILDIZ Kalkanı

Üniversitemizde aşı geliştirme çalışmaları başladı.

Yüzyılı aşkın geçmişiyle her zaman ülkemizin bilim alanında öncü üniversitesi olan Yıldız Teknik Üniversitesi, Covid-19 enfeksiyonuna karşı aşı geliştirilmesi için de ilk adımını attı. Dünya üzerinde etkisini her geçen gün arttıran Covid-19 salgınının önüne geçilebilmesi için aşı geliştirilmesinin hayati bir önem arz ettiği tüm uzmanlar tarafından vurgulanırken, üniversitemizin Biyomühendislik ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde görev almakta olan değerli bilim insanları bu ihtiyaca kayıtsız kalmayarak antiviral aşı prototiplerinin geliştirilmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam etmektedir.  Ülkemizde hastalığa neden olan SARS-CoV-2 virüsüne ait izolatlara karşı etkin olacağı düşünülen peptid ve protein temelli aşı formülasyonlarının kısa süre içerisinde hazırlanması ve etkinliklerinin incelenmesi planlanmaktadır.

Daha önce Şap, Leishmaniasis, Melanoma, Toksoplazmosis, Influenza ve Brucellosis gibi pek çok hastalığa karşı aşı geliştirilmesi amacıyla son derece başarılı çalışmalar yürütmüş olan proje ekibi, Covid-19’a karşı yüksek koruyuculuğa sahip, güvenilir, Yerli ve Milli Aşıların geliştirilmesi noktasında geçmiş deneyimlerine ve üniversitemizin zengin altyapısına güvenmektedir. Çalışmaların başarıyla tamamlanmasıyla birlikte enfeksiyon zincirini kırarak hastalığın yayılım hızını azaltacak, vatandaşlarımızın kısa sürede yeniden sosyal hayatlarına dönmelerine vesile olacak, dışa bağımlılığı azaltarak ülkemiz ekonomisine ciddi bir gelir kaynağı oluşturacak koruyuculuğu yüksek, etkin güvenilir aşı formülasyonlarının ekibimiz tarafından geliştirileceğine yürekten inanıyoruz.

YTÜ Rektörlüğü