EVDE KALMA SÜRECİNDE GÜNLÜK HAYATIMIZI PLANLAMAMIZDA BAZI İPUÇLARI

Değerli Öğrencilerimiz;

Birkaç hafta önceyi düşündüğümüzde bir koşuşturma içerisindeydik. Üniversite hayatımız, arkadaşlarımız, hobilerimiz, bulunmaktan hoşlandığımız mekanlar ve diğer sorumluluklarımız derken zaman belki yoğun fakat ağrısız bir şekilde geçiyordu. Ailelerimizle bu kadar fazla zaman geçirmiyor; ertesi gün ne yapacağımızı bazen detaylı bir şekilde planlayıp bazen de kabataslak düşünüp uykuya dalıyorduk. Fakat korona virüs sebebiyle şu an hepimiz evlerimizdeyiz. Pandemiden önceki hayat düzenimizden daha farklı bir düzende yaşıyor; aile üyeleriyle daha fazla zaman geçiriyoruz. Bu durum ruh halimize de yansıyor. Kimimiz evde kalmaya daha kolay uyum sağlamışken kimimiz bunu yapmakta çok güçlük çekiyoruz, kısacası farklı tepkiler veriyoruz. Her halükârda bu süreci olabildiğince verimli ve dingin bir şekilde geçirmeyi istiyoruz/çabalıyoruz. Evde kalma sürecinde yaşamınızı planlamada bazı ipuçlarını paylaşarak siz değerli öğrencilerimize destek olmak istiyoruz:

1. Sağlıklı bir şekilde beslenmeniz ve egzersiz yapmanız hem bağışıklık sisteminizin güçlenmesi hem de kendinizi dinç hissetmeniz konusunda yararlı olacaktır. Yediğimiz besinlerin içeriği ve belirli bir yeme düzenimizin olması sağlıklı beslenmemiz için önemlidir. Evdeyken çok fazla enerji harcamamız gerekmediğinden karbonhidrat ağırlıklı beslenmemeniz önerilir, bunun yanında rafine şeker içeren ürünler de tüketmemeniz faydalı olacaktır. Bol bol sebze ve meyve tüketebilirsiniz. Proteinli gıdaları da düzenli bir şekilde tüketmelisiniz. Bu dönemde açık hava sporlarını yapamayabiliriz, spor salonlarına gidemeyebiliriz, yaşadığımız yer, rahat ve geniş bir şekilde spor yapmaya elverişli olmayabilir. Fakat yine de koşullarınıza uygun bir biçimde egzersiz yapmayı ihmal etmeyin. Bu, hem kendinize zaman ayırdığınızdan dolayı size iyi gelecektir hem de spor yaptığımızda salgıladığımız hormonlar sayesinde daha mutlu ve dingin hissedebilirsiniz.

2. Düzenli uyumanız da kendinizi sağlıklı ve güçlü hissetmeniz için önemlidir. Geceleri uyumaya, uykuyu gündüze bırakmamaya ve günlük uyku ihtiyacınızı karşılamaya dikkat etmelisiniz.

3. Kişisel bakımınızı ihmal etmemeniz de kendiniz iyi hissetmenizde yararlı olacaktır. Temizliğinize özen göstermeniz, rahat ve içinde mutlu olduğunuz kıyafetlerinizi giymeniz, yüz yıkamak, diş fırçalamak, duş almak gibi rutin alışkanlıklarınızı devam ettirmeniz kendinizi daha huzurlu ve ferah hissetmenize yardımcı olacaktır.

4. Günlük rutininize kitap okumayı da ekleyebilirsiniz. Yıllardır okumak isteyip de bir türlü okuyamadınız bir yazarı, şairi belirleyip onun yazılarını, eserlerini okuyabilirsiniz.

5. Bir film listesi oluşturup belirlediğiniz filmleri izleyebilirsiniz. Bu listeyi oluştururken arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Hatta birkaç kişi birlikte bir liste oluşturup daha sonra izlediğiniz filmler üzerine tartışabilirsiniz.

6. Yaşadığımızın fiziksel bir izolasyon olduğunu sosyal bir izolasyon olmadığını unutmayın. Arkadaşlarınızla dertleşmeyi, kaygılarınızı, duygularınızı paylaşmayı ihmal etmeyin. Bunun yanında bireysel kalıp kendinizi, isteklerinizi, hayattan beklentilerinizi, güçlü yanlarınızı, hayattaki başarılarınızı, çıkardığınız dersleri de düşünmek için zaman ayırın. Bunu yaparken kendinizi suçlayıp yargılamamaya özen gösterin.

7. Bu süreci herkes farklı şartlarda farklı şekillerde ve ruh hallerinde geçiriyor olabilir. Evde yaşadığınız kişilerle anlaşamıyor, onlara çok öfkeleniyor, engellendiğinizi hissediyor olabilirsiniz. Bu süreçte mümkün olduğunca anlayışlı ve paylaşımcı olmak evin içindeki refahı artıracaktır. Evdeki bireylerin ihtiyaç ve isteklerini dikkate alıp, kendi istek ve ihtiyaçlarımızı da açıkça ifade etmelisiniz.

8. Saatlerce haber izlememelisiniz. Bu durum sizin kaygı durumunuzu artırabilir. Günde 1-2 saat haber izlemeniz Türkiye’de ve dünyada olanları takip etmeniz için yeterli olacaktır. Ayrıca haberlere ulaştığınız platformların da güvenilir olmasına dikkat etmeniz, bilgi kirliliği olmaması açısından önemlidir.

9. Günlerinizin nasıl geçtiğini anlamıyor, günlük olarak yapmayı planladığınız işleri, etkinlikleri yapamıyorsanız bir “Yapılacaklar Listesi” oluşturabilir, yaptığınız her işin karşısına tik atabilirsiniz.

            Yukarıda maddeler halinde yer alan öneriler sizin ihtiyaçlarınıza, ilgilerinize, yeteneklerinize, beklentilerinize ve ev şartlarınıza göre çeşitlenebilir. Fakat öneriler birkaç önemli anahtar kelimeyle özetlenebilir:

Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite

Sosyal ilişkilerin online platformlarda devam etmesi

Verimli geçirilen bireysel zaman

 

            Unutmayın ki zor bir süreç yaşıyor da olsak hala hayatımızın kontrolü bizim elimizdedir. Bu süreçte çok verimli olmanız, büyük işler başarmanız, hayat normal rutinine döndüğünde bambaşka bir insan olmanız gerekmiyor. Sadece kontrol duygusunu hissedin ve var olan şartlarla daha mutlu nasıl olabilirsiniz bunun planlamasını yapın.

Stresten değil başa çıkamamaktan korkun!

Sağlıcakla kalınız.

 

Psikolojik destek ve sorularız için: odek@yildiz.edu.tr

 

                                                                                                                     

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

 

ÖĞRENCİ DEKANLIĞI